AISL: Vision to Reality…Hygge Edition

Library Mindfulness Room Proposal:

 My vision is to transform an underutilized room in the Upper School Library to a Mindfulness Room, where students can unwind and meditate. After the crazy year we have all had, I have been collaborating with the school counselor to bring more Social Emotional Learning activities to the library. And I think that having a calming space in the library could be beneficial to not only our library but also our entire school community.

It would be a massive understatement to say that these last 2 years have been rough! However, one positive aspect of the pandemic was that I FINALLY had the time to do all the mundane tasks that I’d been putting off….like organizing my apartment!

Naturally, I procrastinated during the first couple of months of lockdown and instead spent most of my time watching endless hours of television. I especially loved watching Architectural Digest Home Tours on Youtube, Tidying Up with Marie Kondo, and the Home Edit on Netflix. Once I was done binging on reality tv (and done feeling appropriately disgusted with myself lol jk) I finally got that push I needed to do something about my living space!


After a lot of decluttering and many many many breaks, I was finally able to be proud of my newly decorated and organized apartment! The change in scenery in my living space made me feel instantly better. I felt at peace… I felt calm… I felt like I could escape from all the craziness happening in the outside world. I felt like this cat…



So when I found out that I was awarded the AISL Vision to Reality Award, I wanted to do the same for my students. With the funds from AISL, I was thrilled to be able to transform an underutilized (and sometimes problematic!) study room into a space where students could find some respite during the school day. I also wanted students to have a quiet place to meditate and unwind. For this project, I relied heavily on the Danish idea of Hygge. The Oxford English Dictionary defines Hygge as “a quality of coziness and comfortable conviviality that engenders a feeling of contentment or well-being.”

In order to turn this dreary study room into a cozy retreat, I made sure to add comfy seating, gentle lighting, plants, and low-stress activities like the paint-by sticker activity! It’s wild how just a few changes can make such drastic improvements to a space!


So far, our community seems to love the new and improved space! It was even used as a place for our Muslim students to pray during Ramadan!

I’m excited to have been able to do this for our students and it would not have been possible without the help of AISL, so thank you!


Please enjoy some before and after pics!

Before:

not cute 🙁

After:

cute 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.